Geschiedenis

TKP Tocht van Groningen

De TKP Tocht van Groningen wordt georganiseerd door Stichting WENN. Daarnaast wordt de TKP Tocht van Groningen mogelijk gemaakt door de vele vrijwilligers die zich vooraf, tijdens en na het evenement inzetten om de TKP Tocht van Groningen tot een succes te maken.

In juni 2012 werd het idee voor een wielertocht in Groningen bedacht door Homme Bosma en Joost Groot. Gezeten aan de bar vonden zij het vreemd dat stad Groningen geen eigen wielertocht had. Vervolgens werd besloten om dit hiaat in het Groningse leven dan maar zelf op te vullen door met een groep vrienden een tocht te rijden. Op dit idee kwamen zoveel positieve reacties dat er besloten werd het idee neer te gaan zetten als een echte wielertocht. In drie maanden werd er vanuit niets een zeer geslaagd evenement neergezet waaraan honderd fietsers deelnamen.

Een succesvolle eerste editie

Het succes van de eerste editie kwam voort uit het enthousiasme van de deelnemers, de sponsoren en de vele vrijwilligers die meehielpen om 9 september 2012 tot een geweldige dag te maken. Dit was een goede stimulans voor de organisatie om door te zetten. In 2013 werd de TKP Tocht van Groningen een groter en professioneler evenement. Ondanks het slechte weer op 8 september 2013 was de tocht met 500 deelnemers uitverkocht, de factoren voor het succes waren dezelfde als een jaar eerder. Achter het oude postkantoor aan de Munnekeholm speelden de optredende artiesten tijdens de barbecue zelfs de regen weg. Onder het genot van een drankje werden de sterke verhalen over het afzien van de dag uitgewisseld door enthousiaste deelnemers, vrijwilligers, gasten en buurtbewoners.

Voor de derde editie van de TKP Tocht van Groningen werd het Finishdorp ingericht op de Vismarkt. Dit was voor de organisatie een grote stap richting het doen ontstaan van een echte Groningse wielertraditie vanuit het hart van Groningen stad. Met ruim 1100 deelnemers die onder andere dwars door het UMCG fietsten om aandacht te vragen voor het UMCG Kankerresearchfonds was het een groot succes. In 2015 werd er wederom gestart op de Vismarkt van Groningen. Na het UMCG van binnen bekeken te hebben trokken de deelnemers massaal het Groninger land in. Na afloop bleef het nog lang gezellig op de Vismarkt.

TKP Pensioenbeheer als hoofdsponsor

Vanaf medio 2013 is TKP Pensioenbeheer bij de tocht betrokken als hoofdsponsor. Vanaf dat moment werd TKP Tocht van Groningen als naam gevoerd. De stichting wil door de samenwerking met TKP en de andere partners de beoogde groei bewerkstelligen. Hierbij staan altijd het wielrennen, gezelligheid en de stad en provincie Groningen centraal. Wij zijn verheugd dat er jaarlijks nieuwe partners van de Tocht van Groningen bij komen. Zo is de Tocht van Groningen in 2013 een samenwerking aangegaan met het UMCG Kanker Research fonds en in 2016 met Stichting het Groninger Landschap.

2016 een nieuwe locatie: De Grote Markt van Groningen. We willen niet meer weg, wat een sfeer, wat een locatie aan de voet van de Martinitoren.

De zesde editie is inmiddels achter de rug. Wij kijken met veel plezier terug op de uitbreidingen die we hebben gedaan aan ons evenement. Vanaf heden organiseren wij De Tocht van Groningen, Het rondje Provincie, Deze ultieme afstand langs de provinciegrenzen van ruim 300 kilometer zal voortaan jaarlijks op de agenda staan op de tweede zondag van september. Verder hebben wij de tocht uitgebreid met het TvG wielercafé. Ook deze zal terugkomen in 2018.

Blijf altijd op de hoogte

en schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Actueel

Zijn we al vrienden?

Copyright © 2020 TKP tocht van Groningen. Realisatie: Internetbureau Praes.