TKP Tocht van Groningen

330 kilometer

Deze afstand is nieuw op de menukaart van de Tocht van Groningen. Deze afstand volgt min of meer de provinciegrenzen van Groningen. Een tocht die al menig wielrenner heeft gemaakt, maar die nog nooit officieel tot klassieker is gebombardeerd. Bekend zijn de Elfstedentocht, het Rondje IJsselmeer en andere “klassiekers”, maar de Ronde van Groningen ontbreekt hier nog. Met vertrek en finish in de stad Groningen, toevalligerwijs vlakbij de grens met Drenthe gelegen, is dit een absoluut schitterende en diverse tocht.

 

Na de start verlaat men de stad via de Hoornse Plas en het Paterwoldse Meer. Vervolgens gaat het langs de provinciegrens richting het zuidoosten, richting de Groninger Veenkoloniën. In de 17e eeuw is dit gebied grotendeels ontveend en kenmerkend zijn de grote hoeveelheid kanaaltjes. Hierbij passeert men onder andere de lintdorpen Musselkanaal en Stadskanaal om uiteindelijk tercht te komen in Ter Apel. Vanaf dat moment is de grens niet meer Groningen-Drenthe, maar Groningen-Duitsland.

De koers gaat nu naar het noorden door de gemeente Westerwolde en de route gaat onder andere dwars door het vestingdorp Bourtange (1ste stempelpost). Dit gebied ligt weer op zandgrond en wordt gekenmerkt door lichte glooiingen, bebossing en kleine meanderende riviertjes. Verder in het noorden kom je uit in Nieuweschans. In vroegere tijden een belangrijke “schans” aan de Dollard, maar door inpoldering tegenwoordig wat verder landinwaarts gelegen. Om het water te bereiken, moet nog doorgefietst worden tot Nieuwe Statenzijl.

Vanaf Nieuwe Statenzijl gaat de route verder richting het noordwesten. En langs een nieuwe grens, namelijk Groningen-Dollard en Eems. Hier passeert men wat in vroegere tijden de Graanrepubliek van Nederland was. Een niemandsland. Hier en daar een statige boerderij, en verder vooral akkers zover als het oog reikt. Nergens was in die tijd het verschil tussen arm en rijk zo groot als hier. Als de wind hier ongunstig staat, zal dit waarschijnlijk het zwaarste deel van de route zijn. Bij het mooie historische dorpje Termunterzijl verandert de omgeving weer. Langs de dijk komt men weer in de bewoonde wereld. Het fietspad gaat precies tussen de industrie nabij Delfzijl en de dijk langs de Eems. In Delfzijl kan een bezoek aan Arie’s Bike Shop (2e stempelpost) niet ontbreken. Na een kleine versnapering volgt de route de dijk verder naar het meest noordelijke puntje van de tocht, de Eemshaven. Voor diegenen die het niet meer zien zitten, kan hier de boot naar Borkum worden gepakt, de anderen vervolgen de route langs de Waddenzee.

Dit betekent een nieuwe grens, namelijk Groningen-Waddenzee. Om logistieke redenen volgt de route hier niet helemaal de provinciegrens, want dan zouden we ook enkele kleine waddeneilanden moeten bezoeken. De dijk volgend komen we uit in Noorderpolderzijl, de kleinste open zeehaven van Nederland en volledig afhankelijk van de getijden. Een klimmetje boven op de dijk is zeker de moeite waard en vanaf die plek heb je ook een mooi uitzicht op de waddeneilanden. Na Noordpolderzijl volgen er nog vele kilometers langs de dijk om uiteindelijk, over een uitgestrekt defensieterrein uit te komen in Lauwersoog. De grens met Friesland.

Vanaf Lauwersoog volgt de route het Lauwersmeer naar het zuiden, naar de plek waar het Reitdiep in het Lauwersmeer uitkomt: Zoutkamp. In dit oude vissers/vestingdorp bevindt zich de 3e stempelpost. Via verschillende zijlen (sluizen) als Lauwerzijl en Pieterzijl, en het Van Starkenborghkanaal kom je terecht in het Westerkwartier. Een van de oudste cultuurlandschappen van Nederland.

Vanaf daar is het langs de grens van Drenthe nog een klein stukje terug naar de Grote Markt in de stad Groningen en daarmee komt er een einde aan het rondje langs de provinciegrenzen van Groningen.

 

Details:

Lengte:                       316 kilometer

Hoogtemeters:           319 meter

 

Stempelposten:

  1. Bourtange (na ongeveer 98 kilometer)
  2. Delfzijl (na ongeveer 162 kilometer)
  3. Zoutkamp (na ongeveer 239 kilometer
  4. Groningen (na ongeveer 316 kilometer)

 

Aandachtspunten:

-       Deze route is grotendeels niet gepijld. Een goede navigatie (via telefoon, garmin, mio, etc.) is dus onontbeerlijk. De route is voor de start te downloaden als gpx op de site.

-       Bij vertrek is het nog donker. De verkeersregels volgend is het dan dus ook verplicht om goede verlichting bij je te hebben, voor zowel de eigen veiligheid als die van anderen. Het is bovendien belangrijk om te weten dat de provinciegrenzen niet altijd gelijk lopen aan goed verlichte brede wegen.

-       Een technisch goed verzorgde fiets is onontbeerlijk voor een tocht van deze afstand.

      Start 03.00 uur bij Spaak Koffie & Koers (Oude Boteringestraat 66 te Groningen)

      Locatie open vanaf 02.30 uur.

 

 De route downloaden: Download GPX 330km

 

De zevende editie !

Op Zondag 9 september zal de zevende editie van de TKP Tocht van Groningen plaatsvinden.

Naast De Tocht van Groningen, 330 km langs de provinciegrenzen, pijlen wij nog vier afstanden: De Tiende (35km), kwart (75 a 80km), derde (110km) en de halve (150 - 165km) Tocht van Groningen. Vanaf 1 april 2018 kan je je inschrijven om aan de start te staan van de mooiste tourklassieker van Groningen. Beleef zondag 9 september 2018 alle elementen waar Groningen om bekend staat op de fiets . De tocht is inclusief verzorging onderweg, maaltijd, aandenken en entertainmentprogramma op de Grote Markt van Groningen.

 

  • Ik vond het top georganiseerd, de grote markt was erg leuk en er waren heerlijke broodjes aanwezig. Kortom geslaagd!

Contact

Rijksweg 53
9731AD Groningen
info@tochtvangroningen.nl

TKP Tocht van Groningen

De TKP Tocht van Groningen zorgt
in het finishdorp voor
een complete beleving

Meer over de tour