TKP Tocht van Groningen

De route van de 160 is nog in de maak. Wij fietsen elke week de ommelanden af om de mooiste paden en plekjes te ondekken. Hieronder een impressie van de de route van 2017.

Deze prachtige fietstocht laat voor een groot deel al het moois zien van de provincie Groningen. Hierbij valt te denken aan de twee steden die de provincie kent, Groningen en Appingedam. Belangrijke waterwegen als het Damsterdiep, Eemskanaal, de Eems, de Waddenzee, het Lauwersmeer, het Reitdiep en het Van Starckenborghkanaal. En natuurlijk de eeuwenoude dorpjes die de provincie rijk is.

 

Na de start op de Grote Markt in Groningen wordt traditiegetrouw eerst koers gezet naar het UMCG. Niet alleen één van de belangrijkste ziekenhuizen van het land, maar ook de thuisbasis van een fonds dat wij een warm hart toedragen: het UMCG Kanker Research Fonds. Tijdens deze tocht krijgen de deelnemers de unieke kans om met de fiets door het ziekenhuis te rijden.
Na deze unieke ervaring verlaat de route de stad en via wat kleine dorpjes en hier en daar wat smalle wegen. De route gaat richting de oude Rijksweg en daarmee naar Appingedam. Na deze oude stad, bekend om de hangende keukens, gepasseerd te zijn, is het nog een klein stukje naar de eerste verzorgingspost: Arie’s Bike Shop in Delfzijl.

Na Delfzijl volgt de route gedurende enkele kilometers de dijk langs de provinciegrens aan de Eems. Vervolgens duiken we het binnenland weer in om dorpjes met illustere namen als Bierum, Zeerijp en Godlinze te passeren. Schitterend is de Menkemaborg die je tegenkomt bij het binnenrijden van Uithuizen.

Na Uithuizen zoekt de route zich weer een weg na het water. Via een opening in de oude dijk, komt de huidige dijk weer in beeld bij Noordpolderzijl. Dit is de kleinste open zeehaven van Nederland en volledig afhankelijk van de getijden. Een kijkje op de dijk met zicht op de waddeneilanden is zeker de moeite waard.

Vanaf Noordpolderzijl volgt de route de dijk gedurende vele kilometers richting het westen om vervolgens af te buigen naar het dorp met de prachtige naam Kleine Huisjes. Vanaf daar is het nog ongeveer 10 kilometer naar de tweede verzorgingspost in Zoutkamp.

Na zoutkamp zoekt de route weer haar weg terug naar Groningen. Hierbij worden nog verschillende zijlen (sluizen) gepasseerd, zoals Lauwerzijl en Kommerzijl. Prachtig is ook het historische dorpje Niehove. Een typisch wierdedorp en lang geleden de hoofdplaats van het waddeneiland Humsterland. Tegenwoordig krijgen we geen natte voeten meer bij het verlaten van de wierd en kunnen we verder fietsen in de richting van dat andere historische wierdedorp Ezinge, voormalig hoofdplaats van het schiereiland Middag in de Lauwerszee bij de monding van de rivier de Hunze (tegenwoordig Reitdiep).

Vanaf daar slingert de route terug naar de stad Groningen om via onder andere het stadspark weer op de Grote Markt terecht te komen.

 

Details

Afstand:                      Ongeveer 154 kilometer

Hoogtemeters:           Ongeveer 232 meter

 

Stempelposten

stempelpost 1: Delfzijl na ongeveer 29 kilometer

Stempelpost 2: Zoutkamp na ongeveer 104 kilometer 

Stempelpost 3: Groningen na ongeveer 154 kilometer

 

 

Download de route: Download GPX 150 km

 

De zevende editie !

Op Zondag 9 september zal de zevende editie van de TKP Tocht van Groningen plaatsvinden.

Naast De Tocht van Groningen, 330 km langs de provinciegrenzen, pijlen wij nog vier afstanden: 160, 110, 80 en de familietocht van 35 km. Vanaf 1 mei 2018 kan je je inschrijven om aan de start te staan van de mooiste toerklassieker van Groningen. Beleef zondag 9 september 2018 alle elementen waar Groningen om bekend staat op de fiets . De tocht is inclusief verzorging onderweg, maaltijd, aandenken en entertainmentprogramma op de Grote Markt van Groningen.

 

  • Ik vond het top georganiseerd, de grote markt was erg leuk en er waren heerlijke broodjes aanwezig. Kortom geslaagd!

Contact

Rijksweg 53
9731AD Groningen
info@tochtvangroningen.nl

TKP Tocht van Groningen

De TKP Tocht van Groningen zorgt
in het finishdorp voor
een complete beleving

Meer over de tour